Centrala Jämställdhets- och Mångfaldskommitténs uppsatsstipendium
Publicerat den 13 nov. 2021
Jämställdhets- och mångfaldskommittén har instiftat ett uppsatsstipendium i syfte att uppmuntra högskolestuderande som i sitt uppsatsarbete behandlar jämställdhets- och mångfaldsfrågor ur ett för branschen intressant perspektiv.
Syftet är även att därigenom sprida kunskap om jämställdhets- och mångfaldsforskningen vidare i branschen.
Avsikten är att BAOs delägare skall informera om stipendiet och kunna uppmuntra de studenter som tar kontakt med banken/företaget i ett uppsatsarbete. Stipendiet kommer i övrigt att marknadsföras i begränsad omfattning.
En uppsats per år belönas med ett stipendium om 20 000 kr. En förutsättning för att få stipendiet är att uppsatsen handlar om jämställdhet och/eller mångfald. Beslut om vilken uppsatsförfattare som tilldelas stipendiet tas av Centrala Jämställdhetskommittén och kan inte överklagas.
Ansökningsunderlag
Sökkriterium för stipendiet:
- en förutsättning för att få stipendium är att uppsatsen handlar om jämställdhet och/eller mångfald.
- stipendium kan sökas för uppsatser på högskolenivå och som har blivit godkända för ett år bakåt i tiden från och med ansökningsår.
- att du som stipendiat ställer upp och berättar om uppsatsen på ett informationsmöte tillsammans med Jämställdhets- och mångfaldskommittén.
- att du som stipendiat genom din ansökan godkänner att Jämställdhets- och mångfaldskommittén får ta del av uppsatsen och använda den för vidare spridning inom branschen samt för publicering på BAO:s respektive Finansförbundets hemsidor.
Bedömningskriterier
Vilka uppsatser som ska få stipendium bedöms bland annat utifrån följande:
- intresse ur ett jämställdhets- och/eller mångfaldsperspektiv
- nytänkande och idéer till förändringsarbete inom jämställdhets och/eller mångfaldsområdet
- vi ser gärna att uppsatsen berör bank- och finansbranschen
- ämnets aktualitet
- tillämplig inom bank- och finansbranschen
- uppsatsens kvalitet och pedagogiska upplägg
Uppsatsvinnare 2024
Centrala Jämställdhets- och Mångfaldskommitténs uppsatsstipendium för 2024 tilldelas uppsatsen “Att investera jämställt — utmaning eller möjlighet? En kartläggning av riskkapitalbolagens framsteg och utmaningar för att bryta könsgapet inom det investerade kapitalet” författad av Elin Gustafsson och Ella Filipsson från Civilekonomprogrammet med inriktning företagsekonomi vid Linköpings Universitet.
Kommitténs motivering:
“Bank- och finansbranschens uppsatsstipendium innebär att Finansbranschens Centrala Jämställdhets- och Mångfaldskommitté årligen delar ut ett uppsatsstipendium för att sprida kunskap om forskning och nytänkande inom jämställdhets- och mångfaldsområdet.
Mottagare av 2024 års stipendium är uppsatsen “Att investera jämställt — utmaning eller möjlighet? En kartläggning av riskkapitalbolagens framsteg och utmaningar för att bryta könsgapet inom det investerade kapitalet” författad av Elin Gustafsson och Ella Filipsson från Civilekonomprogrammet med inriktning företagsekonomi vid Linköpings Universitet.
Uppsatsen fokuserar på en stor könsrelaterad utmaning idag — frågan om jämställdhet inom det investerade kapitalet: Endast 0,5% av det investerade kapitalet går idag till kvinnliga entreprenörer i Sverige. Ämnet är omdebatterat och högt aktuellt i en riskkapitalbransch som växer sig allt större och starkare. Det ställs idag många fler och större institutionella krav på just jämställdhet i samhället och riskkapitalbolagen behöver därför ta hänsyn till jämställdheten för att bli ansedda som legitima bolag och därmed bidra i sin roll till samhällsutvecklingen. Studien visar att kvinnliga entreprenörer är starkt eftertraktade i branschen idag.
Uppsatsen syftar till att analysera faktorerna bakom den ojämställda fördelningen av det investerade kapitalet samt att kartlägga investerares bild av vad som krävs samt belysa vilka utmaningar som finns för att överkomma könsgapet i branschen. Uppsatsskrivarna har också definierat och utvecklat en modell med fyra olika ‘drivare’ som belyser var de största utmaningarna föreligger och hur riskkapitalfonderna aktivt kan arbeta med dessa för att öka sin andel jämställda investeringar.
Sammanfattningsvis
Genom att utse “Att investera jämställt — utmaning eller möjlighet? En kartläggning av riskkapitalbolagens framsteg och utmaningar för att bryta könsgapet inom det investerade kapitalet” till årets uppsats vill Centrala Jämställdhets- och Mångfaldskommittén belysa något som vi tycker ligger helt i tiden. Vinnarna har i sin uppsats kommit med förslag på åtgärder som fokuserar på vad branschen kan göra och nästa steg väntar på att tas.
Samhället är redo, branschen verkar också vara mogen och vilja ta nästa kliv för att ta ett större ansvar i att lyfta fram fler duktiga kvinnliga entreprenörer och därmed öka entreprenörernas möjligheter till utveckling av sina affärsidéer och tillgodose sitt behov av investeringskapital. Förhoppningsvis kan denna uppsats bidra till att vara den tändande gnistan i utvecklingen.
Centrala Jämställdhets- och Mångfaldskommittén påpekar än en gång vikten av att företagen speglar samhället som det verkar genom att främja ett inkluderande arbetsklimat vilket bidrar till att skapa en attraktiv bransch för alla — oavsett kön, könsidentitet eller uttryck, etnicitet, religion, sexuell läggning, funktionsvariation eller ålder.
Ladda ner uppsatsenTidigare vinnaruppsatser
Inga vinnare utsågs 2011 och 2013.
- 2023 — “Varsågod att klättra upp i trädet — en kvalitativ studie om att med rätt förutsättningar kan alla klara av arbetet”
- 2022 — “Organisationers strävan att spegla samhället”
- 2021 — “Är karriärmöjligheter inom banksektorn lika oavsett bakgrund?”
- 2020 — “Artificiell intelligens och gender bias”
- 2019 — “Hur fungerar Birgitta och Noel i en arbetsgrupp?”
- 2018 — “Mirror, Mirror on the Wall: The Intergroup Bias and Access to Venture Financing”
- 2017 — “Rekryteringsprocessens relevans för att reducera mansdominans”
- 2016 — “The Integration of Refugees into the Swedish Labor Market – Connecting Ambidexterity and the Refugee crisis”
- 2015 — “Mansklubben inom företagsekonomisk utbildning - En fallstudie om varför så få kvinnor fördjupar sig inom finans”
- 2014 — “Unequal treatment - A Practical Approach within a Private Firm”
- 2012 — “Lön makt kön - en utredning med genusperspektiv om löneskillnader mellan kvinnor och män i Umeå kommun”
- 2010 — “Rekrytering till bolagsstyrelser”
- 2009 — “Kvinnor, Lönsamhet och Makt i Finanssektorn”
- 2008 — “Jämn könsfördelning på höga chefsnivåer - en studie av vilka faktorer som leder till framgång”
- 2007 — “Jämställdhet ur ett Employer Brand-perspektiv”
- 2006 — “A Road To Success”
- 2005 — “Lika möjligheter”
- 2004 — “Är pengar neutrala?”