Dölj meny

Translate

Translate the contents of this page by choosing a language below.

Nyhetsbrev 15/2020

Löneökningar i branschen från flera perspektiv

Publicerat den 19 april 2020

De löneökningstal som varje år beräknas för branschen som avser identiska individer är ett löneökningstal som används inom många branscher och visar på vilken genomsnittlig löneökning de individer har haft som är anställda i branschen både nuvarande år och föregående år.

Detta löneökningstal visar på den löneökning som skett från ett år till ett annat för den grupp individer som förekommer under perioden men löneökningen tar ingen hänsyn till hur dessa löneökningar har uppstått. Förutom den löneökning som oftast inträffar vid den årliga lönerevisionen kan lönen justeras bland annat när en anställd byter tjänst inom ett företag eller när en individ byter arbetsgivare inom branschen.

Studerar vi det senaste årets löneökningstal inte bara givet identiska individer mellan året utan också givet andra parametrar så som samma tjänst, byte av tjänst eller byte av arbetsgivare kan vi se hur lönerna generellt förändrats under året för olika grupper med olika förutsättningar för ny lön.

Löneökningstal för identiska individer, fast lön år 2018—2019

Lägg telefonen ner eller förstora fönstret för att se innehållet.

Status Antal Löneökning
Samma BESTA-kod samma arbetsgivare 23 898 3,5 %
Samma arbetsgivare ny BESTA-kod 8 235 5,7 %
Ny arbetsgivare (oavsett BESTA-kod) 880 14,9 %
Ny arbetsgivare annan koncern (oavsett BESTA-kod) 564 19,0 %
Samtliga 33 013 4,4 %

Det bör tilläggas att BESTA-kod inte alltid är synonymt med ett kliv upp i karriären då det motsatta också kan gälla. Det är också så att vissa av dessa individer de facto inte har fått någon ny tjänst eller nya arbetsuppgifter utan enbart fått sin BESTA-kod reviderad.

Utifrån tabellen går det dock att fastställa att de personer som varken bytt tjänst eller arbetsgivare har haft en något lägre löneutveckling än genomsnittet medan de personer som under året bytt arbetsgivare till ett företag utanför den tidigare arbetsgivarens koncern lyckats väl med att höja sina löner. Dessa personer utgör dock bara ca 1,7 % av populationen.


Publicerat den 19 april 2020